NYHED! Fortune 100 Best Companies To Work For™ in Europe 2024. Se listen her.
MENU

Lær af Europas bedste arbejdspladser

 Lær af Europas bedste arbejdspladser

Great Place To Work har netop offentliggjort listen over de 100 bedste arbejdspladser i Europa med under 500 medarbejdere. Fire danske arbejdspladser har kvalificeret sig til listen. Her er hvad, I kan lære af de allerbedste, hvis I vil tage genvejen til succes.

Den 27. september 2024 har Great Place To Work® for 22. gang kåret Europas 100 Bedste Arbejdspladser med færre end 500 ansatte.

Fire danske arbejdspladser er på listen over de absolut bedste. Det drejer sig om den danske værktøjsgrossist Carl Ras A/S, energihandelsvirksomheden Centrica Energy Trading A/S, it-konsulenthuset Abakion A/S og Geoinfo A/S, som arbejder med geografiske dataanalyseværktøjer.

- De har gjort det usædvanlig godt. Og det kan de godt være stolte af. I øvrigt byder de på masser af inspiration, som andre kan lære af, siger Liselotte Jensen, som er administrerende direktør i Great Place To Work i Danmark.

Gensidig tillid

Europas Bedste Arbejdspladser er kendetegnet ved et højt niveau af tillid mellem ledelse og medarbejdere. 93 % af medarbejderne på Europas bedste arbejdspladser nikker genkendende til, at ledelsen holder, hvad den lover, og at ledelsens handlinger og ord stemmer overens. Ifølge Great Place To Work's tal fra 2024 er det kun 55% af typiske danske lønmodtagere, der oplever det samme.

Og tilliden går begge veje. Ledelsen har faktisk så stor tillid til medarbejderne på de allerbedste arbejdspladser, at 96 % af de ansatte siger, at ”ledelsen stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde uden at kigge dem over skulderen”. 94 % angiver, at medarbejderne får tildelt meget ansvar.

- På fremragende arbejdspladser som fx Europas 100 bedste er tilliden mellem ledelse og medarbejder gensidig. Medarbejderne har tillid til ledelsen, som på deres side viser medarbejderne tillid og betror dem ansvar. Og lige præcis tillid mellem ledelse og medarbejder er en helt central faktor et godt arbejdsmiljø. Tillid giver konstruktive arbejdsmiljøer, hvor medarbejdere tør træffe beslutninger og agere på egen hånd. Det er motiverende og i sidste ende godt for virksomhedens bundlinje siger Liselotte Jensen.

Tillid gir’ ansvar gir’ ejerskab

Sådan er det blandt andet hos den danske værktøjsgrossist Carl Ras A/S, som med omkring 440 mand er strøget ind på en 18. plads over Europas 100 Bedste Arbejdspladser. Ledelsen har siden 2008 arbejdet målrettet med at flytte så meget ansvar som overhovedet muligt ud til medarbejderne – allertættest på kunderne. Blandt andet gennem intensive lederudviklingsprogrammer.

- Vi tror på, at det i praksis giver de bedste resultater både for den enkelte medarbejder og for virksomheden som helhed. Når tilliden er der, er man som menneske klar til at tage ansvaret for opgaverne, beskriver virksomheden over for Great Place To Work.

Og udviklingen kommer tydeligt til udtryk i virksomhedens medarbejderundersøgelse. 98 % af de ansatte hos Carl Ras oplever ofte eller næsten altid, at ledelsen stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde uden at kigge dem over skulderen. 97 % oplever, at de får tildelt meget ansvar.

- Direktionen og lederne har generelt stor tillid til, at vi udfører vores arbejde bedst muligt med de ressourcer, vi har til rådighed. Det giver en lyst til at tage ejerskab for sin arbejdsdag og en stor arbejdsglæde afspejler sig i alt, hvad man foretager sig, deler en medarbejder anonymt.

Retfærdighed og mangfoldighed

Et andet væsentligt karaktertræk ved Europas Bedste Arbejdspladser er oplevelsen af retfærdighed på arbejdspladsen. Og også her er der markant forskel mellem typisk danske arbejdspladser og dem, der er på listen over Europas bedste.

Gennemsnitligt oplever kun 64 % af danskerne, at alle har lige mulighed for at blive anerkendt og påskønnet. På de fire danske arbejdspladser, der er på listen, er det mere end hver niende medarbejder. I forhold til om ledelsen favoriserer nogen frem for andre, er der hele 42 procentpoint til forskel.

- Noget af det, der kendetegner Europas 100 Bedste Arbejdspladser, er, at tæt på 100 % af medarbejderne oplever, at alle bliver behandlet retfærdigt og ligeværdigt uanset deres stilling, alder, køn, etniske oprindelse eller seksuelle orientering. Det samme gælder kun for omkring 3 ud af 4 lønarbejdere i Europa, siger Liselotte Jensen.

Hos Centrica Energy Trading A/S, som har opnået en 54. plads på listen over Europas 100 Bedste Arbejdspladser, arbejder de aktivt på at sikre lige karrieremuligheder uanset køn, nationalitet, etnicitet, religion eller alder.

Modige samtaler om racisme

Centricas knap 500 medarbejdere repræsenterer flere end 40 forskellige nationaliteter. Og det er ikke nogen tilfældighed. Når de rekrutterer, stræber de nemlig helt bevidst efter en balance mellem medarbejdere, der matcher kulturen, og medarbejdere, der ikke gør. De sidstnævnte bidrager nemlig med vigtige nye perspektiver.

Virksomheden har nul-tolerance over for racisme. Derfor har de lagt kræfter i at få dialog om emnet. I 2023 tog de samtaler om race i plenum. Forskellige medarbejdere fortalte om deres oplevelser med racisme og bias. Og medarbejderne blev trænet i at spotte og forebygge racisme, men de fik også tips til, hvordan de kan stå op for hinanden og rapportere det, hvis det alligevel skulle ske.

- Kulturen hos Centrica Energy er virkelig god til at omfavne og fremme forskelligheder. Lederne på tværs af virksomheden kommer også fra en række forskellige lande. Det styrker min tro på mine egne karriereambitioner i virksomheden. Og det viser, at virksomheden er villig til at tage bidrag fra forskellige kulturer til sig, udtaler en zimbabwisk medarbejder.

 Få indblik i nogle af de initiativer Centrica Energy gør for at være en god arbejdsplads.  

Centrica er også engageret i at fremme ligestilling, når de ansætter. De bruger fx specialudviklet software til at skrive kønsneutrale jobannoncer. Og så har de fem talentprogrammer for underrepræsenterede grupper, fx kvinder og etniske minoriteter.

Inddrag medarbejderne og boost dem

Kun halvdelen af typiske medarbejdere i Danmark oplever at blive involveret i beslutninger, der påvirker deres arbejde eller arbejdsmiljø. På Europas 100 bedste arbejdspladser ligger andelen på 88 %.

- Der et ingen tvivl om, at indflydelse i arbejdet styrker både medarbejderes motivation og generelle trivsel – uanset deres ansvarsniveau. Det giver både en følelse af at blive taget alvorligt og styrker engagementet. Der er med andre ord al mulig god grund til at involvere medarbejdere så meget som muligt, siger Liselotte Jensen.

Når Great Place To Work rådgiver sine kunder om medarbejderinddragelse, anbefales at 1) Gøre det helt tydeligt, hvilke beslutninger medarbejderne selv kan træffe 2) At tydeliggøre, hvornår de bør rådføre sig med en leder, og 3) At det skal være i orden at begå fejl.

Tager fejlkultur til helt nye strategiske højder

It-konsulenthuset Abakion A/S med flere end 170 ansatte er nummer 64 på listen over Europas 100 Bedste Arbejdspladser. Hos dem oplever hele 96 % af medarbejderne, at ledelsen ofte eller næsten altid involverer medarbejderne. Sandsynligvis fordi de har taget involveringen til nye strategiske højder.

Ledelsen inviterer alle – uanset rolle eller anciennitet – til at stille forslag til forretningstiltag eller ændringer. Og så investerer de faktisk i det. Med en målsætning om løbende at have mindst 30 eksperimenter i gang – såkaldte bobler – har de afsat 25.000 mandetimer om året, uden noget krav eller nogen forventninger om et ”payback”.

Risikovilligheden kræver en sund fejlkultur, som skaber mod og begejstring til at prøve tingene af. Og det kan aflæses i resultaterne af Abakions medarbejderundersøgelse. 99 % af medarbejderne oplever, at ledelsen anerkender hændelige fejltagelser som en del af arbejdet. Og 97 % af medarbejderne oplever, at de bliver anerkendt for at afprøve nye og bedre måder at gøre tingene på – uanset resultatet.

- Virksomheden tør satse på nye og uprøvede ting, og der er stor frihed til at bidrage til at udvikle virksomheden, noterer en medarbejder.

Work-life balance

En anden afgørende forskel mellem Europas Bedste Arbejdspladser og den typiske danske arbejdsplads handler om oplevelsen af at blive opmuntret til at balancere arbejdsliv og privatliv. Blandt Europas 100 Bedste ligger tallet på hele 91 %, hvor det på en typisk dansk arbejdsplads bare er knap 2 ud af 3 medarbejdere, der har samme oplevelse.

- Vi ved, at en sund balance mellem kravene i arbejdsliv og privatliv er afgørende for ansattes psykiske velbefindende. Fx har det en stor betydning for reducering af stress. Og når knap hver femte danske lønmodtager oplever, at de ofte eller hele tiden har følt sig stresset de sidste 14 dage, så er der god grund til at stræbe efter balance, siger Liselotte Jensen.

Hun anbefaler, at virksomhedsledere kontinuerligt afstemmer krav og ressourcer, prioriterer opgaverne og sætter realistiske mål. Derudover er fleksibilitet med til at reducerer stress.

100 % psykisk sundt arbejdsmiljø

Geoinfo A/S, som arbejder med geografiske dataanalyseværktøjer, har sneget sig ind som nummer 98 på listen over Europas Bedste Arbejdspladser. 97 % af de omkring 65 medarbejdere på lønningslisten nikker til, at de bliver opmuntret til at balancere deres arbejdsliv og privatliv. Og imponerende 100 % svarer, at de har et psykisk sundt arbejdsmiljø.

- Sammen prioriterer vi tid og ressourcer på at skabe en tryg og meningsfuld hverdag for alle i Geoinfo. Vi er hele mennesker, som er forskellige og som hver især skal have privatliv og arbejdsliv til at hænge godt sammen, beskriver virksomheden over for Great Place To Work.

Helt konkret bliver medarbejderne fast booket ind til 1:1-møder med nærmeste leder en gang om måneden. De vil nemlig sikre, at alle løbende kan afstemme og få sparring på arbejdsopgaver, løsning af dem, trivsel både på jobbet og derhjemme samt faglig udvikling i arbejdet. Det giver lederne en fornemmelse for, om hver enkelt medarbejder trives. Men det giver også medarbejderne et vigtigt rum at tale om lige det, de aktuelt har behov for.

- Jeg ved ikke, om jeg ville sige, det er unikt eller usædvanligt, men hele virksomheden har en kultur bygget til at skabe tryghed. Det er sjældent at finde, hvor det ikke bare er snak. Her er handling bag det. Det gælder både psykologisk og fysisk tryghed. Der bliver taget hånd om en, uden at man føler sig som en byrde eller et problem. Det føles naturligt, noterer en medarbejder i undersøgelsen.

Kom med på besøg hos Geoinfo og se, hvad de gør for deres medarbejderes trivsel.

Ovenpå Corona har de desuden taget det hybride arbejde til sig. Eneste krav er, at alle medarbejdere skal være på kontoret mindst en gang om ugen. Med andre ord er der stor frihed til at styre sin egen tid. Og mange sætter stor pris på fleksibiliteten, tilliden og ansvaret for selv at styre sin tid og arbejdssted.

Listen over Europas 100 Bedste Arbejdspladser er resultatet af analyser af mere end 1,3 millioner spørgeskemabesvarelser, som repræsenterer oplevelserne fra over 2 millioner medarbejdere i Europa. For at komme i betragtning skal en virksomhed være Great Place To Work-certificeret™, have mellem 50 og 499 medarbejdere i Europa og optræde på lister over de Bedste Arbejdspladser i 21 europæiske lande gennem 2023 eller tidligt 2024.

Se de 4 danske virksomheder, som er på listen over Europas 100 Bedste Arbejdspladser

Rangliste Virksomhed
18 Carl Ras A/S
54 Centrica Energy Trading A/S
64 Abakion A/S
98 Geoinfo A/S

 

Sådan er liste over Europas Bedste Arbejdspladser blevet til-faktaboks

Sådan bliver I selv en af de bedste arbejdspladser

Uanset jeres størrelse, struktur eller branche har I mulighed for at opnå placering på en liste over de bedste arbejdspladser. Det hele starter med en Great Place To Work-medarbejderundersøgelse. Hvis jeres medarbejdertilfredshed er tilstrækkelig høj, kan I komme i betragtning. Læs mere om den her.

Niveauet på listerne er selvsagt tårnhøjt. Der er tale om arbejdspladser, der har en klar ambition om at ville være den bedst mulige arbejdsplads – og har sat handling bag ambitionen.

De arbejdspladser, der opnår placering på listerne, arbejder konkret og kontinuerligt – med troværdig ledelse, individuel respekt, høj grad af retfærdighed, stolthed over virksomheden og et omsorgsfuldt fællesskab. Det er nemlig de faktorer, der skaber en kultur, hvor alle kan trives, performe og realisere sit potentiale. 


BEMÆRK! Dette websted bruger cookies og lignende teknologier.

Ved at bruge vores hjemmeside accepterer du alle cookies i overensstemmelse med vores Cookie Policy.

jeg accepterer