Hvad kræver det at blive Great Place To Work certificeret? Find ud af det her!
MENU

Danskerne gladest for at gå på arbejde i Europa - men mulighed for produktivitetsgevinst

 ESG-mål og bæredygtighed. Europas Fortune 100 arbejdspladser viser vej i forhold til at opfyldelse EU’s bæredygtighedsmål

Danskerne er ubetinget det folkefærd i Europa, som er gladest for at gå på arbejde. Det viser en ny undersøgelse fra Great Place To Work®, som er gennemført blandt godt 25.000 arbejdstagere i 19 europæiske lande. Undersøgelsen viser desuden en sammenhæng mellem arbejdsglæde og produktivitet, og det giver stof til eftertanke.  

Danmark klart i front

Det står mejslet i sten: Med 66% positive svar i gennemsnit på 60 af de spørgsmål, der er stillet i undersøgelsen og som fokuserer på tillid mellem ledelse og medarbejder, og 75% positive svar på det opsummerende spørgsmål ”alt taget i betragtning synes jeg, at min arbejdsplads er et rigtig godt sted at arbejde”, er Danmark det land i Europa med de bedste resultater i undersøgelsen. Vi er tæt forfulgt at vores naboer mod nord, Norge, men der er en forskel på hhv. et og to procentpoints på de to faktorer. De øvrige nordiske lande, som vi normalt sammenligner os med, halter lidt bag efter: Sverige med scorer på hhv. 63% og 68% og Finland med 59% og 65%.

Måske er resultatet i sig selv ikke overraskende: Danmark har med sin tradition for flade ledelsesstrukturer og høj grad af medarbejderinvolvering ry for at skabe gode arbejdsmiljøer. Det er kulturelt betinget og ligger i vores DNA. Spørgsmålet er, om resultaterne gemmer på et uforløst potentiale?

Entydig sammenhæng mellem arbejdsglæde og produktivitet giver stof til eftertanke

Lige så tydeligt som den danske førsteplads står nemlig sammenhængen mellem arbejdsglæde og produktivitet. Undersøgelsen viser en tilnærmelsesvis lineær sammenhæng mellem arbejdsglæde på den ene side og produktivitet målt som GDP per arbejdstime[1] på den anden, og det kan give stof til eftertanke.

Noget tyder nemlig på, at niveauet for arbejdsglæden og dermed også produktiviteten kan blive endnu højere: For de i alt 45 arbejdspladser, som Great Place To Work i 2024 kårede som Danmarks Bedste Arbejdspladser® er gennemsnitsscoren 88% positive svar på de 60 spørgsmål i undersøgelsen og 94% af medarbejderne på de 45 arbejdspladser mener, at deres arbejdsplads alt taget i betragtning er et rigtig godt sted at arbejde. Alt andet lige må det betyde, at man ville kunne øge produktiviteten betydeligt ved at hæve niveauet for den gennemsnitlige arbejdsplads til niveauet for Danmarks Bedste Arbejdspladser.

Mulighed for stor produktivitetsgevinst i Europa

En tilsvarende overvejelse kan man have for Europa som helhed. Undersøgelsen viser nemlig iøjefaldende forskelle imellem, hvad vi typisk opfatter som henholdsvis Nord- og Sydeuropa; Lige så positivt det ser ud for Danmark lige så sløjt ser det ud for nogle af de lande, som indtager bundplaceringerne. Det drejer sig om lande som Italien, Grækenland, Polen og Frankrig, hvor under halvdelen af arbejdsstyrken er glade for at gå på arbejde. For Europa samlet set betyder det, at der kan der være store gevinster at hente ved at hæve niveauet for oplevelsen af at gå på arbejde til gavn for både individet, de enkelte lande og Europa samlet set.    

[1] Kilde: OECD

 

artikel 3 CTA download rapport her

 

Læs også artiklerne

Her er de fem vigtigste faktorer til arbejdsglæden i 2025

Sådan får du bedre fastholdelse, employee advocacy og nps