Danmarks Bedste Arbejdspladser 2025 er kåret. Se dem her!
MENU

Kulturen er rejsen uden endestation

 Kulturen er rejsen uden endestation

Louis Nielsen logo

Optikerkæden Louis Nielsen er for tredje år i træk gået til tops som Danmarks Bedste Arbejdsplads blandt virksomheder med flere end 500 medarbejdere. Bedriften er kommet gennem mange års arbejde med kulturen.

Personen Louis Nielsen var visionær og kontrær lige fra begyndelsen med sin første butik i Aalborg i 1978. Han indførte muligheden for at få abonnementer på kontaktlinser og dumpede priserne på kvalitetsbriller.

Han blev populær hos kunderne, men upopulær i branchen og der blev set ned på konceptet som lavstatus og discount. Meget har siden ændret sig.

Mads Nygaard, der startede som den første optikerelev hos Louis Nielsen i 1990 og i dag er direktør for Louis Nielsen-kæden, husker hvordan medarbejderne ikke ville vise sig offentligt med logoet. De var meget lidt stolte over arbejdspladsen. ”Hvis medarbejderne fik en taske foræret med Louis Nielsen-logoet, vendte de vrangen ud på tasken for at undgå at vise hvor de kom fra”.

Det virker i dag absurd – Louis Nielsen er i dag ubetinget Danmarks største optikerkæde, et af Danmarks stærkeste kædebrands og Danmarks Bedste Arbejdsplads for 3. år i træk.

Generøs kultur skaber væksten

Louis Nielsen ser arbejdet med kulturen som en uendelig rejse uden slutdestination – på samme måde som arbejdet med at passe på danskernes syn og øjensundhed. Kulturen skal ikke gøres ”klar til noget”, den bliver aldrig færdig.

”Siden vi for mange år siden for alvor begyndte at arbejde bevidst med vores fælles kultur, har vi hver dag insisteret på den gode adfærd, hvor folk inddrages og involveres og ikke kommanderes eller udelukkes. Det skal gælde alle personer. Vi vil gennem hinandens eksempler inspirere til generøsitet”.

Involverende beslutninger tager ofte længere tid, men når kulturrejsen er uendelig, er der tid til at få mange input med. Den langsigtede kulturløsning prioriteres foran kortsigtede gevinstmuligheder.

Ifølge Mads Nygaard er Key Performance Indicators (KPI) gode at have og Louis Nielsen har masser af dem, men når skal der tages beslutninger og løses dilemmaer, så er kulturen helt central. Kulturen skaber mening - det gør KPIerne ikke i sig selv.

Indtjeningen ses altså ikke som målet i sig selv, men som drivstof til at skabe en sund forretning med en god kultur, hvor folk kan gøre en forskel for hinanden og kunderne. Det er det generøse, lyttende og hjælpende menneske der belønnes.

Fælles formål og decentralt ejerskab

Alle butikker ejes lokalt af partnere, som har det menneskesyn, som Louis Nielsen abonnerer på. Det vigtigste spørgsmål til en rekrutteringssamtale er derfor ”Hvem er du?” og ikke ”Hvad kan du?”.

Det store fællesskab med flere end 1000 ansatte lever af at få partnere ombord, der kan være med til at eksemplificere den gode adfærd og dermed udvikle kulturen på lang sigt.

Arbejdspladsens formål er i sig selv generøst og noget kollegaerne spejler sig i. Louis Nielsen skal passe på og bidrage til at redde danskernes syn.

Derfor er der bl.a. blevet investeret millioner i dyre OCT-scannere som butikspersonalet benytter til at scanne for øjensygdomme eller tidlige tegn herpå. De ansatte oplever stor mening i at kunne hjælpe med at passe på danskernes syn – hvilket igen er med til at præge en kultur, hvor generøsitet både gælder kollegerne og kunderne.

Kort om Louis Nielsen
Se hele listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser® 2025 med 500+ medarbejdere her.