Nu er listen over de 100 store og multinationale europæiske virksomheder, som er allerbedst at arbejde for, ude. 11 virksomheder, der opererer i Danmark, er på listen. Fire af dem har nordisk hovedkontor her i landet. Læs, hvem de er, og hvad der gør dem så særlige.
Det amerikanske finansmagasin Fortune Magazine og analyse- og konsulentvirksomheden Great Place To Work har offentliggjort en liste over de 100 allerbedste virksomheder, man kan arbejde for i Europa i 2024. Og hele 11 virksomheder, der har hjemme i Danmark, figurerer på listen.
- Det er en fornøjelse, at så mange af de europæiske arbejdspladser, der gør sig helt ekstraordinært umage med at skabe gode arbejdsmiljøer, er repræsenteret i Danmark. Det kan man kun glæde sig over, siger Liselotte Jensen, som er administrerende direktør i Great Place To Work i Danmark.
Her er de 11 virksomheder
- AbbVie
- Beierholm
- Bristol-Myers Squibb
- Cisco
- DHL Express
- Hilti
- Novo Nordisk
- Salesforce
- Sopra Steria
- Specsavers
- Sport 24
Se hele Fortune 100-listen her.
Hele fire af virksomhederne på listen har hovedkontori Danmark. Det drejer sig om optikerkæden Louis Nielsen A/S, som er en del af Specsavers-familien. De er nummer 8 på listen. Lægemiddelvirksomheden Novo Nordisk A/S optræder som den 15. i rækken af de 100 bedste europæiske arbejdspladser. Revisionspartnerselskabet Beierholm er kommet ind på en 29. plads. Og sports- og campingudstyrskæden Sport 24 A/S rangerer som nummer 55.
Markant flere mener, deres arbejdsplads er rigtig god
- Når virksomheder har opnået en plads på Fortune-listen, er det en klar indikator for, at de har opbygget høje niveauer af tillid på tværs af organisationen. Og at størstedelen af medarbejdere har rapporteret, at de konsekvent oplever arbejdspladsen positivt, siger Liselotte Jensen.
Og virksomhederne på Fortune-listen klarer sig da også iøjefaldende bedre end den typiske arbejdsplads i Europa. Når medarbejderne svarer på, om de ’alt taget i betragtning synes, at deres arbejdsplads er et rigtigt godt sted at arbejde’, så svarer 86 % ofte eller altid. På en gennemsnitlig arbejdsplads i Europa er det kun 59 % af medarbejderne, der nikker samstemmende.
- Vi ved, at det er hygiejnefaktorer såsom løn, personalegoder og fysiske faciliteter, der får os til at vælge arbejdspladser til. Men når vi forlader en arbejdsplads, er det motivationsfaktorerne, vi diskvalificerer arbejdspladsen på. Og i vores tid er det fx faktorer som tillidsfuld ledelse, involvering, Work Life balance, udviklingsmuligheder og autonomi i arbejdet, der er udslagsgivende. Og det er især målt på de faktorer, at Fortune 100-virksomhederne buldrer derudad, siger Liselotte Jensen.
Hos Specsavers er fejl udviklingsmuligheder
Hos Louis Nielsen, som er en del af Specsavers, har de identificeret syv træk i deres egen virksomhedskultur. Et af dem handler om, at de altid udfordrer sig selv ved at gøre tingene anderledes. Og netop her spiller lederne en vigtig rolle. For samtidig med, at de skal opfordre medarbejdere til at eksperimentere, skal de støtte dem i at anse fejl som læringsmuligheder, så medarbejderne føler sig trygge ved at tage chancer og bidrage til egen og virksomhedens vækst.
- For os handler det om at være visionære. Derfor er vi en virksomhed, der er drevet af læring og udvikling, siger de til Great Place to Work og forklarer:
- Vi opmuntrer derfor hinanden til at forblive nysgerrige og ikke bekymre os for meget om gårsdagens handlinger. I vores tempofyldte detailmiljøer er vi nødt til at handle hurtigt, og det er derfor helt naturligt at lave fejl undervejs. I sidste ende gør fejl os mere erfarne og stærkere som et team.
Hos Louis Nielsen A/S har de med omsorg, åbenhed, inspiration og mening fået skabt en familieånd. Se, hvad de konkret gør.
Og virksomhedens lempelige holdning til fejl bliver bekræftet af medarbejderne. 89 % af de ansatte oplever, at ledelsen ofte eller altid anerkender ærlige fejl som en del af det at drive forretning. Det samme gælder kun på 57 % af typisk europæiske arbejdspladser.
- Vores kultur tillader folk at begå fejl og lære af dem. Det er meget stærkt – for vi tør prøve nye ting, så vi kan udvikle os, beskriver en medarbejder i et spørgeskema.
- Vi har en udforskende tilgang til alt – altid med fokus på at gøre det bedre både for virksomheden, men også for medarbejderne, skriver en anden medarbejder.
Novo investerer i at involvere medarbejderne
74 % af medarbejderne på Fortune 100-virksomhederne mener, at ledelsen ofte eller altid involverer medarbejderne i beslutninger, der påvirker deres arbejde eller arbejdsmiljø. Det samme gælder kun 44 % af europæiske arbejdstagere.
- I Novo Nordisk tror vi fundamentalt set på, at mangfoldighed og inklusion skaber værdi for virksomheden, fordi det fremmer forskellige perspektiver, øger innovationen og fører til bedre og mere nuancerede beslutninger og derfor også styrket risikostyring, beskriver Novo Nordisk A/S over for Great Place To Work:
- Derfor investerer vi ressourcer i at forstå, hvordan vores nuværende og kommende medarbejdere opfatter inklusion på arbejdspladsen. Alle ledere opfordres til at tale med deres medarbejdere om, hvordan den lokale inklusion kan forbedres, og til at finde konkrete handlinger.
Generelt er Fortune 100-virksomhederne gode til at anerkende medarbejdere, som afprøver nye og bedre måder at gøre tingene på, uanset resultatet. 8 ud af 10 af deres medarbejdere nikker i alle fald genkendende til det. Godt halvdelen af typiske europæiske medarbejdere gør ditto.
Beierholm skaber balance
”Vi skaber balance”. Sådan står der i kapitæler under revisionsselskabet Beierholms logo. Sloganet har stor faglig relevans for et revisionsfirma, men det har en dobbeltbetydning. De vil nemlig tage livtag med den præstationskultur, som dominerer revisionsbranchen. Derfor skal der også være balance i medarbejdernes liv:
- Der skal være balance mellem arbejdsliv og privatliv. Derfor giver vi hver medarbejder muligheden for at skrue på aspekter af sit arbejdsliv, så det er i balance med privatlivet. Dermed skaber vi et unikt ansættelsesforhold for den enkelte, forklarer Beierholm.
Medarbejderne har fleksibilitet i forhold til arbejdstid, arbejdsmængde, hybridarbejde, ferie og frihed, betalt barsel, barnets første tre sygedage og seniortilbud. De må selv vælge, om de vil overarbejde, når det peaker. Og de bliver kompenserer 1:1,5 – uanset om de vil afspadsere eller kompenseres.
Fordi ens behov veksler, holder de fire gange om året balancesamtaler med hver medarbejder, hvor de afstemmer begge parters behov. Og er der ikke kræfter nok på arbejdspladsen, afviser de tilmed kunder for at holde opgaveporteføljen i ave.
80 % af Beierholms ansatte mener, at det ofte eller altid bliver opmuntret til at balancere deres arbejdsliv og privatliv. Til sammenligning gælder det kun godt halvdelen af typiske ansatte i Europa og 62 % i Danmark. 93 % tilkendegiver tilmed, at de kan tage fri fra arbejde, når det er nødvendigt. Det gælder kun 63 % på europæiske og 71 % på danske arbejdspladser.
Sport 24 delegerer ansvaret så langt ud som muligt
87 % af medarbejderne, som arbejder på Fortune 100-virksomhederne, mener, medarbejderne her får tildelt meget ansvar. I den europæiske arbejdsstyrke gælder det kun 64 % af alle ansatte.
Hos Sport 24 har de det grundsyn, at ansvar får mennesker til at udvikle sig, trives og præstere mere i meningsfyldte job. Medansvar er derfor altafgørende for at opretholde en god arbejdskultur, mener de.
- I praksis betyder det, at vi forsøger at delegere ansvaret for beslutninger så langt ud i organisationen som muligt. Vi ønsker nemlig ikke, at vores ledere skal kigge medarbejderne over skulderen. Det skal derimod være muligt at afgive ansvar til sine medarbejdere, når tilliden er på plads. På den måde får lederen frigivet noget ansvar og medarbejderen får mere spillerum, forklarer virksomheden over for Great Place To Work.
91 % af de ansatte i Sport 24 er enige i, at ledelsen stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde uden at kigge dem over skulderen. Kun 57 % af europæerne har den samme oplevelse der, hvor de arbejder.
Læs mere om ‘Fortune 100 Best Companies To Work For™ in Europe 2024’
Læs også om AI-disruption: Høj tillid gør arbejdspladserne mere forandringsparate
Læs også om ESG: Europas Fortune 100 arbejdspladser viser vejen til opfyldelse af bæredygtighedsmål
Sådan er listen blevet til
Virksomhederne på listen skal opfylde en række krav, for overhovedet at komme i betragtning:
- Opnået en tilpas høj Trust-Index score i spørgeskemaundersøgelsen på deres virksomhed. Mere end 1 million medarbejdere i puljen har besvaret spørgeskemaer.
- Blevet vurderet som et ’Great Place To Work’ af eksperter, der har analyseret og evalueret arbejdspladsens kultur.
- Have 500 eller flere medarbejdere.
- Store virksomheder skal have været repræsenteret på mindst én national Best Workplaces-liste i en af følgende lande i løbet af 2023 eller begyndelsen af 2024:
Østrig, Belgien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Island, Irland, Italien, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Nederlandene, Tyrkiet eller Storbritannien. - Multinationale virksomheder skal have optrådt på mindst tre nationale lister i Europa.